Sözlük

8 Temmuz 2015 Çarşamba

Roma Rakamı ile Sayfa Numarası Verme

Yüksek Lisans/Doktora öğrencilerinin tezlerini yazarken en önemli sıkıntılarındandır Word’de roma rakamları ile sayfa numarası verip ardından normal rakamlar ile devam ettirmek. Bu yazımda sizlere bu sorunu nasıl çözüleceğine dair bilgiler vereceğim.

Genelde tezlerde kapak sayfaları ve enstitü onay sayfalarından sonra sayfa numarası verilmeye başlanır. Tezinizin hazırlanma kılavuzunda özet kısmından itibaren roma rakamları ile numaralandırılması isteniyorsa ilgili sayfaya gelip Ekle sekmesinden Sayfa Numarası’na ardından Sayfa Numaralarını Biçimlendir’e tıklanır. Sayı biçimi olarak aşağıda gösterildiği gibi roma rakamını ardından Başlangıç olarak öncesinde kaç sayfa varsa ve görünmemesi gerekiyorsa ona göre ilgili sayfa numarası ile başlayacak şekilde numara verilmelidir.



Sayfa numarası ile ilgili biçimlendirmeler yapıldıktan sonra sayfa numarasının nereye konulacağına dair seçim işlemi yapılmalıdır. Genelde tezler sayfa sonuna ortalanacak şekilde konulduğu için örnek olarak sayfa sonu ve ortalanmış şekilde sayfa numarası oluşturdum. Yine Ekle sekmesinden Sayfa Numarası’na ardından Sayfa Sonu ve Düz numara 2’yi tercih ettim. Sayfa numaralarını tercih edeceğiniz konuma yine aynı menüden sayfa başına, sayfa sonuna ve kenar boşluklarına konumlandırabilirsiniz.


Bu işlemin hemen ardından açılan düzenleme işlemini kapat butonuna tıklayarak kapatabilirsiniz.


Bu işlemlerin ardından roma rakamlarının biteceği ve normal rakamların başlayacağı kısma geliyoruz. Bu işlem için öncelikle bu iki kısmı iki farklı Bölüm olarak ayırmamız gerekecektir. Bu yüzden Sayfa Düzeni sekmesinden Kesmeler kısmına oradan ise Sonraki Sayfa’yı seçip bölüm oluşturabiliriz.



Bölümü oluşturduktan sonra oluşturduğumuz bölümün ilk sayfasına gelip yeniden Ekle sekmesinden Sayfa Numarası’na ardından Sayfa Numaralarını Biçimlendir’e tıklanır. Sayı biçimi olarak aşağıda gösterildiği gibi bu kez roma rakamını normal rakamlara ardından Başlangıç olarak “1” sayfa numarası ile başlayacak şekilde verilmelidir.




Bu işlemlerin ardından ilk bölüm roma rakamları ile ikinci bölüm normal rakamlarla sayfa numarası verilmiş olacaktır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder